Doorkijkkerkje in Borgloon (B)

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 12:07

Soms komen we op plekken terecht die al een tijdje op ons verlanglijstje staan, en onlangs was het zover voor het doorkijkkerkje in Borgloon in België. Na verhalen en foto's te hebben gezien, waren we nieuwsgierig en besloten we deze unieke plek met eigen ogen te ontdekken.
Ga met ons mee in deze blog!

Het doorkijkkerkje waar we naar verwijzen, heet "Reading Between the Lines". Het staat in Borgloon, België. Het is gemaakt door twee architecten genaamd Gijs Van Vaerenbergh, die eigenlijk uit twee mensen bestaat: Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Dit kunstwerk is opvallend en anders dan andere. Het laat ons nadenken over kunst, gebouwen en de natuur.


"Not everything is as it seems, sometimes you need to read between the lines to discover the true beauty."

Het kerkje ziet eruit als een gewone kerk, maar het is gemaakt van wel 100 lagen op elkaar gestapelde horizontale platen staal die in een raamwerk zitten. Deze platen staal zijn op verschillende hoogtes geplaatst. Daardoor kun je er doorheen kijken. Soms lijkt het alsof de kerk helemaal dicht is, en soms lijkt het alsof je erdoorheen kunt kijken. Dat hangt af van hoe je ernaar kijkt en hoe het licht valt. Dit creëert een bijzondere balans waarbij de kerk aanwezig en tegelijkertijd afwezig lijkt te zijn in het landschap. Dankzij deze unieke bouwmethode blijft het omliggende landschap altijd zichtbaar, zowel van veraf als dichtbij, terwijl je door de kerk heen kijkt. 
Met een hoogte van 10 meter vormt 'Reading Between the Lines' een kerkachtige structuur die kenmerkend is voor Borgloon. Deze indrukwekkende constructie weegt een immense 30 ton.
 

Het kunstwerk wil ons laten nadenken over hoe gebouwen en de wereld om ons heen bij elkaar passen. Het wil ons laten zien hoe we naar ruimte kunnen kijken. Mensen kunnen eromheen lopen en erdoorheen kijken.

"Waar staal en licht samenkomen, ontstaat een betoverend spel van zichtbaar en verborgen, zoals bij het doorkijkkerkje in Borgloon."

"Reading Between the Lines" is nu een plek waar veel toeristen naartoe gaan. Mensen uit allerlei landen komen hier naartoe omdat ze het interessant vinden. Dit kerkje laat zien hoe kunst en de wereld samenwerken.

Parkeren bleek geen probleem te zijn, want er waren verschillende opties beschikbaar. Langs de hoofdweg en bij de school (in weekenden en vakanties) waren er parkeermogelijkheden, terwijl je doordeweeks terecht kunt bij de sporthal. Onze keuze viel op parkeren bij de school, waarna we een korte maar mooie wandeling, langs vele fruitbomen, van zo'n 10 minuten maakten naar het kerkje.

Bij aankomst werden we meteen gegrepen door het bijzondere kunstwerk. Het heeft de vorm van een kerk, maar met een twist. Het lijkt alsof het rechtstreeks uit een sprookje is gekomen en geland is in Borgloon. Het aparte ontwerp zorgt ervoor dat je erdoorheen kunt kijken, wat een bijzonder effect teweegbrengt. Terwijl we foto's maakten, raakten we in gesprek met een vriendelijke meneer die net zo onder de indruk was van het kerkje als wij. Hij deelde zelfs enkele leuke tips voor andere plekken om te verkennen, zoals "Twijfelgrens" in Borgloon en "De zwevende kapel", ook in Borgloon/ St. Truiden.

Na het bewonderen van het doorkijkkerkje kregen we een leuk idee van de meneer: we konden het pad volgen dat vertrekt vanaf het kerkje (dus niet dezelfde weg terug naar de auto). Dit pad leidde ons naar het charmante dorpje Borgloon. We staken de hoofdweg over, wandelden even naar links en werden begroet door een lichte klim. Als je enigszins goed ter been bent en graag een stukje wandelt, is dit een mooie optie. Eenmaal boven werden we beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving en bevonden we ons direct in het hart van het knusse dorp.

In het dorp namen we even de tijd om een rustgevend moment te vinden in de kerk voordat we neerstreken op het terras van Barnito, een aanrader voor een verfrissend drankje en ontspanning.

Al met al was het een fantastische middag. We hebben genoten van de bijzondere ervaring van het doorkijkkerkje, het mooie uitzicht vanaf de heuveltop en de charme van Borgloon. We wilden graag deze positieve ervaring met jullie delen, in de hoop dat anderen ook kunnen genieten van dit verborgen juweeltje in Borgloon.

Hieronder zie je een fimpje dat we maakten met alle foto's en filmpjes over het doorkijkkerkje in Borgloon en Borgloon zelf

Wees welkom om je op ons youtube kanaal te abonneren waar we in de toekomst meerdere leuke filmpjes zullen plaatsen!

Hieronder zie je de diashow voor een volledige impressie van het doorkijkkerkje in Borgloon en meer.

Adres:
Grootloonstraat 2,
3840 Borgloon, België
Website: klik HIER
Facebook: Klik HIER


Ontdek HIER meer bijzondere plekken zoals bijvoorbeeld Durbuy en de Bomencirkel in Meers

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan gerust!

Reactie plaatsen

Reacties

Lilian
een jaar geleden

Wauw.Alweer iets heel bijzonders en moois!!!!
Mooi gedaan!!!!πŸ‘πŸ˜˜