Van steencirkels tot geplaveide straten: ontdekkingen in en rond Durbuy

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 23:33

We nemen je graag mee op verkenning naar de prehistorische megalieten in de omgeving van Durbuy, België, en het historische stadje Durbuy zelf. Van raadselachtige steencirkels tot de charme van geplaveide straten, ontdek wat deze mooie en gezellige bestemming te bieden heeft.

Een heerlijke tip voor een dagje uit of om te verkennen als je er in de buurt bent zijn de prehistorische megalieten in de omgeving van Durbuy en het oude stadje Durbuy zelf. 
Wij maakten deze trip en hebben niet alleen genoten van de mooie omgeving maar ook van het stukje geschiedenis en van de gezellige straatjes, winkeltjes en sfeer van Durbuy zelf.

 

In het mooie landschap rondom het charmante Durbuy, België, zijn er op verschillende plekken enkele intrigerende overblijfselen te vinden uit lang vervlogen tijden

Dolmen van Wéris:
De Dolmen van Wéris is een fascinerend overblijfsel uit de prehistorie, toegeschreven aan de Seine-Oise-Marne-cultuur. Het maakt deel uit van het type allée couverte en is gelegen bij Wéris in de gemeente Durbuy, in de Belgische provincie Luxemburg. Deze oude dolmen, ook wel de noordelijke dolmen of Wéris I genoemd, is een van de bekendste in de regio en trekt veel toeristen aan. In de omgeving vind je nog een andere iets kleinere dolmen, de Dolmen van Oppagne, en diverse menhirs. Deze indrukwekkende megalithische monumenten vormen samen intrigerende lijnpatronen die parallel aan elkaar zijn geplaatst. Met een historische betekenis die teruggaat tot de prehistorie, biedt de Dolmen van Wéris een uniek inzicht in het verre verleden en is het een waardevolle bestemming om te ontdekken.

De Dolmen van Oppagne:
De Dolmen van Oppagne,ook wel bekend als de zuidelijke dolmen of Wéris II, is een oud prehistorisch bouwwerk in Wéris, Durbuy, België. Het wordt toegeschreven aan de Seine-Oise-Marne-cultuur en is ongeveer 5000 jaar geleden gebouwd. De dolmen ligt in de velden, ongeveer een kilometer ten zuidwesten van het dorp. Bij opgravingen zijn restanten van vuur, dierenbotten en stukken vuursteen gevonden. De dolmen heeft een lengte van bijna tien meter, een breedte van vijf meter en een hoogte van twee meter. 

Menhirs van Oppagne:
De Menhirs van Oppagne zijn drie staande stenen in Oppagne. Wij vonden deze heel bijzonder en het deed een beetje denken aan de serie Outlander.
Bij de stenen staat een zogenaamde "koortsboom," waar lintjes worden gehangen als een oude traditie.
Oorspronkelijk waren het waarschijnlijk twee stenen, waarvan er één in twee stukken is gebarsten. In de 19e eeuw lagen de stenen plat, maar in 1906 werden ze rechtop gezet en in 1942 gerestaureerd.
We hebben ervan genoten om even tot rust te komen op deze plek.

De vijf plekken met menhirs, van noord naar zuid, zijn als volgt:

  1. Menhir van Ozo, gelegen tussen Ozo en Izier.
  2. Menhir van Heyd, te vinden bij Heyd en Tour.
  3. Menhir van Morville, gelegen bij Morville.
  4. Menhir Danthine, tussen de twee dolmens, als onderdeel van "Champ de la Longue Pierre."
  5. Menhirs van Oppagne, te vinden bij Oppagne.

Geschiedenis vertelt ons dat menhirs en hunnebedden ofwel dolmen waarschijnlijk zijn opgericht tijdens het Neolithicum en de Bronstijd, duizenden jaren geleden. Hoewel de precieze redenen voor hun constructie niet volledig begrepen zijn, geloven deskundigen dat deze monumenten spirituele, ceremoniële of astronomische doeleinden dienden. Mogelijk waren het gedenkstenen voor belangrijke personen, aanbiddingsplaatsen voor goden of markeringspunten voor astronomische gebeurtenissen.
De megalieten in de omgeving zouden zich mogelijk in verschillende lijnpatronen bevinden, die parallel aan elkaar liggen.
Je vind hier meer informatie.

Voor meer foto's kun je de diashow helemaal onderaan deze blog bekijken.

Om deze dag af te sluiten gingen we naar het stadje Durbuy. Net buiten het historisch centrum bevindt zich een grote parkeerplaats. Dat is lekker makkelijk.
Durbuy, gelegen in de Belgische Ardennen, is een pittoresk en sfeervol stadje, vaak aangeduid als het kleinste stadje ter wereld.
De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen, waar het ooit een belangrijke handelspost was. Vandaag de dag trekt Durbuy bezoekers aan met haar charmante straatjes, historische architectuur en talloze outdoor activiteiten in de prachtige natuurlijke omgeving.
Er zijn vele leuke terrasjes die je vooral lekker zelf kunt ontdekken maar een leuke tip is 7byJuliette: septbyjuliette – Tapas bistro restaurant in Durbuy

Kijk hieronder de diashow voor een impressie van Durbuy en de mooie omgeving!

Spreekt deze blog je aan? Deel het dan gerust!

Reactie plaatsen

Reacties

Erik
een jaar geleden

Dit is een mooie tip want ik kende het niet. Wel Durbuy maar niet die stenen. Apart.