Woodhenge de bomencirkel van Meers

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 12:17

Ontdek Woodhenge, de fascinerende bomencirkel van Meers. Met bomen van 1400 tot 1700 jaar oud. Deze unieke plek biedt een magische sfeer waarin de natuurlijke elementen samenkomen.


Bij ons in de buurt, in 
Limburg , is een bijzondere plek te vinden. In het kleine dorpje Meers ligt Woodhenge, een bomenmonument dat bestaat uit vijftien fossiele woudreuzen ( 2000 jaar oud ) die rechtop neergezet zijn. De stokoude bomen zijn tijdens de grindwinning in het Maasdal gevonden. en lagen lange tijd onder water waardoor ze zijn ingekoold en langzaam werden aangetast. De bomen zijn ten opzichte van elkaar en van de zon zodanig opgesteld dat ze bijzondere dagen als 21 juni en 21 december markeren. Ook zijn de vier windrichtingen af te lezen en de situering van de omliggende dorpen. Alle bomen staan in een slingerende lijn, die de loop van de Maas anno 2000 volgt. We komen regelmatig op deze plek, en vinden het fijn om daar te zijn. In het gebied lopen koeien en (wilde) paarden vrij rond. wat inhoud dat je soms niet bij de oude boomstammen kunt komen omdat ze daar staan of lopen. Ook dit maakt deze plek weer bijzonder.

 


Al deze bomen zijn tegelijkertijd zodanig gepositioneerd dat ze de loop van de slingerende Maas markeren die rond het monument een meander maakt. 
In het midden heeft men een platte Maaskei geplaatst met uitleg over de positionering van de bomen.


Vijftien woudreuzen van zo'n 2000 jaar oud vormen de basis van dit spectaculair monument langs de maas.

Tekening van de positionering  van de bomen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.