De bijzondere wereld van de Bikkel Store in Soest

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 00:19

Op onze tour door Soest en omgeving kwamen we weer iets geweldigs leuks tegen dat perfect past in onze bijzonder-onderweg-reis. We hebben het over de Bikkel Store. Hoewel het misschien niet officieel een kringloopwinkel is, nodigt het je hartelijk uit in een wereld vol vintage schatten en knipogen naar vroeger. Wat deze plek extra bijzonder maakt, is dat het mede gerund wordt door mensen die deelnemen aan de dagbesteding van Stichting Bikkel. Hoe zoiets geweldigs als Bikkel store in zijn werk gaat lees je in deze blog die wij met veel plezier maakten.

Toen we binnenkwamen in de Bikkel store ontdekten we al snel dat deze plek zelf zo bijzonder was dat we niet konden wachten om foto's te maken. We vroegen een medewerkster, tevens begeleidster van alle bikkels , of het oké was om foto's te maken, en dat was geen probleem.
Maar het beste moest nog komen - ze nam de tijd om ons meer te vertellen over de Bikkel Store, de medewerkers en hun creatieve projecten. Dit deed ze vol enthousiasme en passie, dit raakte ons echt. We kregen zelfs een kijkje in de werkplaats (De Bikkel Factory), waar meneer Cor met hart en ziel druk bezig was met het maken van kussenhoezen en kleedjes van oude spijkerbroeken die in reepjes geknipt waren. Hij vertelde er vol trots over. Een hele klus zo te zien, maar geweldig gemaakt. 

De winkel zelf is als een schatkamer. Er is een plek voor een plantenasiel waar je een plantje kunt ruilen of tegen een kleine eigen bijdrage (ten goede aan alle bikkels die er werken) mag meenemen. Wij deden het laatste. 
Er is een boekenkast met boeken waar je boeken kunt ruilen. De boeken stonden er allemaal even netjes en gezellig bij.
Nog een leuk detail dat ons opviel, was het gebruik van oude foto's die waren gevonden tijdens onder andere huis uitruimingen. Deze foto's worden als labels aan meubels en spulletjes gehangen, als eerbetoon aan de mensen die erop staan.
Iedereen in de Bikkel store was ontzettend behulpzaam, betrokken en vriendelijk en we kregen zelfs een kopje koffie aangeboden.

Een ander hoogtepunt zijn de vele zelfgemaakte creaties van de mensen die deelnemen aan de dagbesteding. Ze hebben echt prachtige dingen gemaakt. Het zijn ware kunstwerken!
Alles ziet er geweldig uit en je merkt dat er veel zorg aan is besteed.
Wij waren onder de indruk en nog steeds enthousiast over wat we allemaal zagen.

Wat de Bikkel Store extra speciaal maakt, is dat het anders werkt dan andere winkels. Ze hebben geen vaste collectie, maar elke keer als je langskomt, is er weer iets nieuws te ontdekken.
De Bikkel Factory is de werkplaats van stichting Bikkel. In de Factory wordt gewerkt aan het Bikkel Factory Label. Een sociaal en duurzaam label met upcycle producten van hout. Oude kasten en tafels krijgen in deze werkplaats een nieuw leven als broodplank, plantentafeltje of ander mooi product.

Bikkel store heeft duurzaamheid en sociale betrokkenheid hoog in het vaandel staan. 
Alles krijgt een nieuw doel of wordt nieuw leven ingeblazen en spulletjes die niet gebruikt worden gaan naar een kringloopwinkel of worden gedoneerd aan projecten en doelen die het goed kunnen gebruiken.
Er wordt sinds vorig jaar ook een duurzaam, groen Tiny Bikkel festival gehouden waar in stijl nog meer spullen aangeboden worden. Er is muziek, gezellige kraampjes, ruil je kleding, stekje of boek, laat ter plekke je koffiezet apparaat of jeans repareren en meer. Zeker de moeite waard om dit te bezoeken. Op 30 september 2023 zal het eerstvolgende Bikkel festival weer plaats vinden. Check de Bikkel facebook voor updates.

Bikkel is niet zomaar een winkel, het maakt deel uit van Stichting Bikkel. Deze kleinschalige stichting is opgericht in 2009 door Jan Willem Liebrecht en Jeroen Uijtewaal en heeft als doel om mensen te helpen met een afstand tot de arbeidsmarkt door het aanbieden van dagbesteding. Ze willen graag iets positiefs bijdragen aan de maatschappij en het milieu. Dat doen ze door mensen een fijne plek te bieden om te werken en door oude spullen een nieuw leven te geven. Er wordt gewerkt in kleine teams met vaste begeleiders en betrokken vrijwilligers.

De Bikkel Store is eigenlijk in drie delen opgesplitst:

  1. Movers: Dit zijn mensen die helpen bij verhuizingen en andere klussen. Samenwerken en goed met anderen omgaan is hier belangrijk.

  2. Factory: Hier worden de spullen die binnenkomen gesorteerd en opgeknapt. Ze maken ook nieuwe dingen van oude materialen. Het is een plek waar je lekker actief bezig kunt zijn.

  3. Store: Hier worden alle spullen uitgestald en verkocht die passen in de sfeer die Bikkels store wil uitstralen. Je kunt er ook de zelfgemaakte dingen van Bikkel vinden. En als je iets koopt, help je mee om hun goede werk voort te zetten.

Een bezoek aan de Bikkel Store is als een reis terug in de tijd, maar dan met een frisse twist. Het is een plek waar oude dingen weer tot leven komen en waar mensen met passie werken aan bijzonder leuke en mooie creaties. Dus, als je op zoek bent naar iets unieks en als je graag een steentje wilt bijdragen aan een betere wereld, is een bezoekje aan de Bikkel Store zeker de moeite waard!

Hieronder kun je een uitgebreide foto impressie zien van Bikkel store in Soest.

Bikkel Store
Veldweg 2D, 3764 CP in Soest
06 – 47 35 64 65 (Monique)
info@bikkelstore.nl
Website: Klik Hier
Facebook: klik Hier

Openingstijden: Di / Do / Vrij: 11.00-16.00

Bikkel Store is onderdeel van Stichting Bikkel.

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan gerust!

Ontdek hier nog meer leuke kringloop winkels en hier nog meer bijzondere plekken.

Reactie plaatsen

Reacties

Christel
10 maanden geleden

Wat leuk zeg! Daar moet ik dus ook heenπŸ˜ƒ

Lilian Graff-Gardeniers
10 maanden geleden

Bedankt voor de leuke inkijk in deze bijzondere store!!!

Paula
10 maanden geleden

Nou, ik ken best wel wat plekken maar dit nog niet. Ik kom wel eens in de buurt van Amersfoort dus dan weet ik wat me te doen staat :-). Mooie blog jullie!! En geweldig al die Bikkels!

Grt
Paula

Mariska
10 maanden geleden

Hij komt op ons lijstje!

Viefje
10 maanden geleden

Heeee! Wat leuk!! Erg mooie foto's, geeft een leuke indruk. Thank you voor de tip!

Simone
8 maanden geleden

Wat een gave kringloop in Soest ! Ik kende deze nog niet. Helemaal te gek dat plantenasiel. Ben een echte plantengek dus ik ga zeker een bezoekje brengen. Groetjes Simone