Herfst: Een seizoen van verandering en gezelligheid

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 23:57

De herfst, ook wel 'fall' in het Engels genoemd, begint officieel op 22 of 23 september en duurt tot 21 of 22 december. Dit seizoen staat bekend om zijn prachtige veranderingen in de natuur, zoals het vallen van bladeren en korter wordende dagen. We verkennen de herfst, van de oorsprong van het woord 'herfst' tot interessante feiten en herfstactiviteiten om van te genieten.

De herfst verwelkomt ons met een kleurrijk spektakel van bladeren die van de bomen vallen, veranderend van groen naar warme tinten zoals rood, oranje en geel voordat ze uiteindelijk op de grond dwarrelen. Dit prachtige natuurlijke schouwspel trekt niet alleen bewonderaars, maar dient ook als inspiratiebron voor kunstenaars over de hele wereld. Het is een seizoen vol wonderen en veranderingen.

Herfstblues of herfstdip

Hoewel velen genieten van de gezelligheid van de herfst, kunnen sommigen last hebben van de 'herfstblues' of herfstdip. Dit kan worden toegeschreven aan kortere dagen en minder zonlicht, wat de stemming kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om deze sombere gevoelens te bestrijden, zoals regelmatig buiten wandelen om van de frisse lucht en het daglicht te genieten.

De Herkomst van het Woord "Herfst"
Heb je je ooit afgevraagd waar het woord "herfst" vandaan komt? Het blijkt dat dit woord zijn oorsprong vindt in het Oudgermaanse woord "harbistaz," wat 'oogst' betekent. Deze verwantschap met 'oogst' brengt ons dichter bij de kern van dit seizoen, waarin gewassen worden geoogst en de natuur zich voorbereidt op de komende winter.

"In de herfst dansen de bladeren naar de grond als stille gedichten van de bomen''

 

Weetjes over de herfst.
Naast het veranderende weer en de bladeren zijn er nog andere interessante weetjes over de herfst. Wist je bijvoorbeeld dat Halloween, een populaire feestdag op 31 oktober, tijdens de herfst plaatsvindt? Mensen verkleden zich in griezelige kostuums en halen snoep op bij deuren met pompoenversieringen.
Oogstmaan: De volle maan die het dichtst bij de herfstnachtevening valt, staat bekend als de "oogstmaan" en heeft een bijzondere betekenis in verschillende culturen.

Diermigratie: Veel dieren, zoals vogels en vlinders, beginnen aan hun migratie naar warmere klimaten tijdens de herfst om de winter te overleven.

Oogstfeesten: In verschillende culturen over de hele wereld worden oogstfeesten gevierd in de herfst om de overvloedige oogst te eren. Een bekend voorbeeld is Thanksgiving in de Verenigde Staten.
Hygge: In Scandinavische landen wordt de herfst geassocieerd met "hygge," een concept van gezelligheid en comfort, waarbij kaarsen, warme dranken en knusse dekens centraal staan.

Appeloogst: De herfst is het seizoen van de appeloogst. Appels worden gebruikt om cider, appelmoes en tal van andere heerlijke gerechten te maken.

Paddenstoelen: Herfst is de tijd waarin paddenstoelen in overvloed groeien. Sommige zijn eetbaar en worden gebruikt in gerechten, terwijl andere giftig kunnen zijn.

Zonsondergangen: De herfst biedt vaak de meest spectaculaire zonsondergangen van het jaar, vanwege de heldere lucht en veranderende atmosferische omstandigheden.
Klok Verzetten: In de herfst wordt de klok doorgaans een uur teruggezet. Dit gebeurt op de laatste zondag van oktober. Het betekent dat we een uur extra slaap krijgen, maar ook dat de dagen korter worden naarmate de winter nadert.

Pompoenen
Pompoenen spelen ook een grote rol in de herfst. Ze worden gebruikt voor het maken van heerlijke pompoentaarten en worden uitgehold om enge jack-o'-lanterns te maken voor Halloween. Sommige boerderijen bieden zelfs pompoenplukdagen aan, waar gezinnen hun eigen pompoenen kunnen oogsten.

Met deze top 12 herfstactiviteiten kun je optimaal genieten van dit prachtige seizoen en al het moois dat het te bieden heeft.

 1. Herfstknutsels maken: Laat je creativiteit de vrije loop met herfstknutsels. Maak bijvoorbeeld herfstblad-schilderijen of pompoenversieringen.

 2. Pompoen uithollen: Ga aan de slag met pompoenen en snijd enge of grappige gezichten uit voor Halloween.

 3. Vogelvoer maken: Help de vogels tijdens de koudere maanden door zelf vogelvoer te maken en op te hangen in je tuin.

 4. Herfstwandeling: Geniet van de prachtige herfstkleuren tijdens een wandeling in het bos of in het park.

 5. Een taart bakken: Verwen jezelf en je vrienden met een zelfgemaakte herfsttaart, zoals een appeltaart of pompoentaart.

 6. Appels plukken: Bezoek een appelboomgaard en pluk je eigen appels voor verse appelgerechten.

 7. Kastanjes en walnoten rapen: Ga op zoek naar kastanjes en walnoten om ze later te roosteren of te verwerken in gerechten.

 8. Kabouterhuisjes en paddestoelen spotten: Maak een herfstwandeling en spot kabouterhuisjes en paddestoelen in het bos.

 9. Herfstfotoshoot: Leg de schoonheid van de herfst vast met een herfstfotoshoot in het park.

 10. Pluktuin: Bezoek een pluktuin waar je zelf bloemen, pompoenen of andere herfstige gewassen kunt plukken.

 11. Herfstspeurtocht: Organiseer een speurtocht in het bos of in je tuin en verstop herfstschatten zoals dennenappels en bladeren.

 12. Herfstkoekjes bakken: Bak heerlijke herfstkoekjes met specerijen zoals kaneel en nootmuskaat.

Natuurlijke Verandering en Vernieuwing

In de herfst begint de wereld langzaam te veranderen. De bomen laten hun bladeren vallen, een teken van loslaten van oude gewoonten en overgang naar iets nieuws. Het is een symbool van hoe belangrijk het is om soms los te laten wat ons niet langer dient. Terwijl de herfstbladeren vergaan, maken ze ruimte voor nieuwe groei in de lente, waardoor ons wordt herinnerd dat het einde van iets altijd het begin van iets nieuws betekent.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor herfstwandelingen, is de website 'Wandelzoekpagina' een leuke tip!  Met meer dan 5000 wandelroutes in Nederland biedt deze site een schat aan informatie voor wandelaars. Of je nu op zoek bent naar herfstlandschappen, stadsomgevingen of themawandelingen, je zult zeker een wandeling vinden die bij je past op www.wandelzoekpagina.nl.

Als je je afvraagt wat je allemaal kunt doen in de herfst, zijn er tal van activiteiten om van te genieten. Denk aan gezellige avonden bij de open haard met een warme kop chocolademelk, het maken van herfstwandelingen in het bos om van de kleurrijke bladeren te genieten, of het bakken van appeltaarten met vers geplukte appels. Kortom, de herfst is een bijzonder seizoen dat gekenmerkt wordt door verandering, gezelligheid en unieke tradities. Of je nu geniet van de herfstkleuren, Halloween-vieringen of simpelweg het knusse gevoel van het seizoen, er is voor iedereen wel iets bijzonders aan de herfst om van te houden.

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan gerust!

Reactie plaatsen

Reacties

Lilian Graff-Gardeniers
9 maanden geleden

Wauw.Wat een mooi blog weer!!!!
En echt leuk dat ik nu iets weet over de herkomst van het woord HERFST!!!!
Dankjewel voor de leuke tips ook!!!!πŸπŸ‚πŸƒ