De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 22:21

Ontdek waarom pure chocolade niet alleen heerlijk is, maar ook enkele verrassende gezondheidsvoordelen biedt. Hieronder lees je enkele redenen waarom het eten van pure chocolade je gezondheid ten goede kan komen.

De kleur is een goede indicator 
Chocolade is een geliefde traktatie over de hele wereld, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle chocolade gelijk is. Het gaat hier met name om echte pure chocolade, die minstens 70% cacao bevat. Hoe hoger het percentage cacao, hoe minder suiker en vetten erin zitten. Daarom wordt "extra pure chocolade" vaak beschouwd als een gezondere keuze, omdat het meer dan 64% cacaopoeder bevat. De kleur van de chocolade is ook een goede indicator - hoe puurder de chocolade, hoe donkerder van kleur. Hoewel de smaak bij hogere cacaopercentages wat bitterder kan zijn, wegen de gezondheidsvoordelen ruimschoots op tegen de smaakverschillen.


"Als het leven vol onzekerheden is, kun je altijd vertrouwen op chocolade."

Verschillende merken en percentages
Er zijn talloze merken die pure chocolade aanbieden in verschillende cacaopercentages, waardoor er voor iedereen wel een favoriet te vinden is. Sommige bekende merken zijn Tony Chocolonely, Moser Roth, Bio+, Lindt, Ecuador, Madecasse, Swiss, Blanxart, Dolfin, Côte d’Or en Delicate. Het aanbod van extra pure chocolade is dan ook enorm divers, met verschillende smaken om van te genieten.

De gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Dat pure chocolade gezond is, is geen fabeltje. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het regelmatig eten van een klein stukje (10 gram) pure chocolade talloze positieve effecten op je gezondheid kan hebben.

  1. Positieve invloed op je humeur: Pure chocolade bevat onder andere Phenylalanine, een stofje dat je humeur positief kan beïnvloeden en een vrolijk gevoel kan geven. Het wordt ook wel het "liefdespeptide" genoemd en staat erom bekend energie te geven en je concentratie te verbeteren.

  2. Goed voor het hart: Het eten van pure chocolade kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Het heeft een gunstig effect op de bloedvaten en kan helpen de bloeddruk te verlagen.

  3. Bron van vitamines en mineralen: Cacao is rijk aan verschillende vitamines en mineralen, zoals magnesium, ijzer, koper en mangaan.

  4. Bloeddrukverlagend: Het regelmatig consumeren van pure chocolade kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

  5. Cholesterolverlaging: Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pure chocolade kan helpen om het "slechte" LDL-cholesterol te verlagen en het "goede" HDL-cholesterol te verhogen.

  6. Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel: Pure chocolade kan helpen om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te verminderen, wat gunstig is voor mensen met diabetes of gevoeligheid voor bloedsuikerschommelingen.

  7. Verbetering van de hersenfunctie: De antioxidanten in cacao kunnen de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en mogelijk het geheugen en de cognitieve functies ondersteunen.

  8. Rijk aan antioxidanten: Pure chocolade bevat een overvloed aan antioxidanten, die belangrijk zijn voor het bestrijden van vrije radicalen en het behoud van een gezond lichaam.

  9. Betere nachtrust: Magnesium, dat in ruime hoeveelheden in pure chocolade aanwezig is, staat erom bekend dat het de slaapkwaliteit kan verbeteren en zorgen voor een beter slaapritme.

Hoe kun je chocolade het beste bewaren?
Tot slot nog een handige tip: pure chocolade moet je eigenlijk niet bewaren, maar gewoon opeten! Geniet van dit heerlijke lekkernijtje als een verantwoorde traktatie en profiteer tegelijkertijd van de vele gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft. Vergeet echter niet om altijd met mate te genieten, aangezien pure chocolade, ondanks alle voordelen, nog steeds calorieën bevat.

 

Spreekt deze blog je aan? Deel het dan gerust!

Reactie plaatsen

Reacties

Christel
10 maanden geleden

Chocolade,i love it!! Maar ik ga toch het liefste voor de melk, wat natuurlijk weer ongezonder is🀣

Marijke Kroon
9 maanden geleden

puur vind ik alleen lekker als hagelslag. Mijn voorkeur is wit anders melk. Maar ik heb zelden chocola in huis moet ik zeggen.