Meditatie voor Beginners: Ontdek de rust en voordelen van meditatie

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 10:42

Ontdek de kracht van meditatie en geef jezelf een moment van rust en helderheid in de drukte van het dagelijks leven. Door simpelweg je aandacht te richten en je gedachten te observeren zonder oordeel, kun je innerlijke vrede en welzijn bereiken. Ontdek hoe meditatie je kan helpen om stress te verminderen, concentratie te verbeteren en een diepere verbinding met jezelf te ervaren. Begin vandaag nog met mediteren en breng meer balans en harmonie in je leven.


Wat is meditatie
Meditatie is kort gezegd een techniek om je geest te trainen en je lichaam en geest te ontspannen.
Het stelt je in staat om bewust te worden van je ronddwalende gedachten en je aandacht terug te brengen naar het moment. Mediteren helpt je los te komen van de hectiek van het dagelijkse leven en brengt rust en ontspanning in jezelf. Een eenvoudige meditatietechniek is bijvoorbeeld een ademhalingsoefening, waarbij je je concentreert op het bewust volgen en tellen van je ademhaling.

Waar komt meditatie vandaan
Meditatie vindt zijn oorsprong in eeuwenoude tradities zoals het boeddhisme en het hindoeïsme, waar het werd gebruikt als een spirituele oefening om innerlijke vrede en verlichting te bereiken.

"De rust die je zoekt, zit al in je. Meditatie is slechts de sleutel om die rust te ontdekken." - Eckhart Tolle


Het doel van meditatie

Het doel van meditatie is om je bewust te worden van de gedachten in je hoofd en te beseffen dat je niet je gedachten of gevoelens bent. Door regelmatig te mediteren en stilte te ervaren, kom je in contact met je diepere essentie, je 'Ware Zelf'. Mediteren kan overal en hoeft niet per se in een traditionele meditatiehouding met wierook en lange gewaden. Je kunt mediteren in elke houding die comfortabel voor je is, zelfs tijdens het wandelen of staan.


De voordelen van meditatie
De voordelen van meditatie zijn talrijk en kunnen een positieve invloed hebben op verschillende aspecten van je leven.
Enkele voordelen zijn het ontdekken van je ware zelf, het voorkomen van depressie, het verbeteren van focus en concentratie, het verminderen van angst, het ervaren van innerlijke rust en tevredenheid, het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van je denkvermogen en het verminderen van piekeren. Bovendien kan meditatie leiden tot een betere nachtrust en een positievere kijk op de wereld.


Voor beginners
is het aan te raden om te beginnen met slechts vijf minuten per dag.
Iedereen kan vijf minuten vinden om met meditatieoefeningen te beginnen.
Naarmate je meer gewend raakt, kun je de duur langzaam verlengen naar bijvoorbeeld 10 minuten, een kwartier en uiteindelijk zelfs een half uur. Het belangrijkste is dat je elke dag mediteert, ongeacht de duur. Liever elke dag vijf minuten mediteren dan een keer per week een uur.

"In de stilte van meditatie vind je de antwoorden die je zoekt." - Deepak Chopra


Wat betreft het tijdstip van mediteren, is er geen vaste regel. Het is persoonlijk en afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. Je kunt experimenteren met verschillende tijdstippen en ontdekken wat het prettigst voor je is. Sommige mensen mediteren graag vroeg in de ochtend, terwijl anderen liever voor het slapengaan mediteren. Meditatie voor het slapengaan kan ook helpen bij slapeloosheid, omdat het je in een diepe slaaptoestand kan brengen.

Zie hier een fijn filmpje om beter te leren mediteren

Een korte meditatieoefening die je kunt proberen:

  1. Zoek een rustige en comfortabele plek waar je ongestoord kunt zitten. Sluit je ogen zachtjes.

  2. Begin met bewust je ademhaling waar te nemen. Merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Je hoeft niets te veranderen aan je ademhaling, gewoon observeren.

  3. Breng je aandacht naar het hier en nu. Merk op welke sensaties je in je lichaam voelt, zoals de aanraking van je voeten op de grond, de druk van de stoel waarop je zit, of de warmte in je handen.

  4. Laat gedachten die opkomen voorbij drijven, zonder je eraan vast te klampen of ze te veroordelen. Keer telkens terug naar je ademhaling en de sensaties in je lichaam.

  5. Breid je bewustzijn uit naar je omgeving. Merk geluiden op die je hoort, zonder erin meegezogen te worden. Neem ook subtiele geuren of smaken waar, als die aanwezig zijn.

  6. Blijf een paar minuten in deze staat van bewustzijn en acceptatie van het moment. Laat alles zijn zoals het is, zonder te willen veranderen.

  7. Wanneer je klaar bent om de meditatie af te ronden, open je langzaam je ogen en neem even de tijd om te voelen hoe je je nu voelt.


Begin vandaag nog met mediteren en ontdek de vele voordelen die het met zich meebrengt. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier die je innerlijke en emotionele welzijn kan verbeteren. Neem een paar minuten per dag om te mediteren en ervaar de rust, helderheid en balans die het kan brengen. Laat meditatie een waardevol onderdeel worden van je dagelijkse routine en geef jezelf de kans om te groeien en te aarden in het hier en nu. 

Lees ook de blogs over de Zeven Chakra's,  Reiki en  Mindfulness 

Hieronder vind je enkele boekentips over meditatie.

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan gerust!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.