Ontdek de bijzondere plek van Pater Karel in Munstergeleen, Limburg

Gepubliceerd op 7 januari 2024 om 13:57

In het dorpje Munstergeleen in Limburg ligt een bijzondere plek: De kapel van Pater Karel.
Wie was Pater Karel, wat maakt deze plek bijzonder en wat kun je er allemaal ontdekken? We schreven het voor je op. Zeker een tip voor een fijne middag erop uit.

Wie was Pater Karel?
Pater Karel, oorspronkelijk Andries Houben, werd geboren op 11 december 1821 in Munstergeleen. In die tijd was Munstergeleen een rustig dorp waar geloof een belangrijke rol speelde in het leven van de mensen.
Andries groeide hier op en als jonge jongen droomde hij ervan om priester te worden.
Hij trad op 1 december 1845, na zijn militaire dienst, toe tot de Passionisten in België en nam de kloosternaam Karel aan.
Op 21 december 1850 werd hij tot priester gewijd.

In 1852 vertrok Pater Karel voorgoed naar Engeland en Ierland. Ierse immigranten raakten het hart van Pater Karel. Deze mensen konden bij hem terecht. Tussen de Ieren ontdekte hij een nieuwe vorm van pastoraat: de luisterende nabijheid aan mensen. Bij Pater Karel vonden ze gehoor voor hun pijn, nood en verdriet. Pater Karel zegende hen en legde vele handen op. Daar ging een bijzondere kracht vanuit.
Pater Karel werd bekend door zijn nabijheid en steun aan de Ierse gemeenschap in Engeland en Ierland.

Pater Karel stierf op 5 januari 1893 op 71 jarige leeftijd in Dublin.
In 1949 is hij overgebracht naar de kerk van het klooster in Dublin.
Pater Karel is in 1988 Door Paus Johannes Paulus II in Rome zalig verklaard en op 3 juni 2007 Heilig verklaard door Paus Benedictus XVI.

De Kapel, te tuin en meer
De Kapel van Pater Karel in Munstergeleen, gevestigd in zijn geboortehuis, is een vertrouwde plek geworden voor mensen op zoek naar betekenis. De kapel, gewijd aan Maria, Koningin van Munstergeleen, herbergt een houten beeld van Pater Karel te midden van bloemen en kaarsen.
Het is een fijne plek om even te zijn, een kaarsje aan te steken en te genieten van de rust en stilte.

Het geboortehuis van Pater Karel is een museum en bedevaartsoord. Er is ook een winkel achter de kapel. Zie de website voor actuele openingstijden. 

Rondom het monumentale pand ligt een tuin die is verdeeld in drie delen: het kruiswegbos, de ontmoetingstuin en de stiltetuin. Het is een fijne plek om even rond te wandelen.
Ook is er de Pater Karel wandelroute: een mooie route om te wandelen die je meeneemt door een gebied met een lange historie en die je het prachtige gebied van Windraak en Munstergeleen laat zien. De route is gratis te verkrijgen bij de Kapel.
De route is ongeveer 9 km lang en voor het grootste gedeelte bewegwijzerd met gele paaltjes.
Start én einde van de route: Pater Karel Kapel 1 of Raadhuisplein – Munstergeleen.


Heerlijk eten en drinken
Als afsluiter ligt er in en dorp iets verderop een leuke plek om te genieten van een drankje of iets lekkers te eten: De Muldermolen in Schinnen. Wij sloten daar een hele fijne ochtend af, lekker nagenietend met een drankje.
Ook vanaf de Muldermolen zijn er mooie wandelingen om te lopen. 

Dus ben je in de buurt en hou je ervan dan is deze plek zeker een aanrader om te bezoeken. De energie en sfeer is erg fijn. Steek een kaarsje op, doe een gebedje, geniet van de stilte en maak een fijne wandeling. 

Bekijk hieronder de diavoorstelling met meer foto's van deze fijne plek.

Bron: folder uit de Pater Karel kapel en de website. Voor meer info klik HIER
Klik HIER voor meer info over de Muldermolen in Schinnen.

Adres Pater Karel Kapel: 
Pater Karelweg 1,
6151 LB Munstergeleen,
Nederland

Adres Muldermolen:
Thullerkerkweg 17
6365 AE  Schinnen
Tel: Tel: 046 - 423 48 14

Reactie plaatsen

Reacties

Eric
4 maanden geleden

Mooie blog! ik woon zelf in de buurt van Munstergeleen en kom regelmatig bij Pater Karel.