Aan het Einde van de wereld van Kristin Hannah, over liefde en overleving in de wildernis van Alaska

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 19:04

Aan het einde van de wereld vertelt het verhaal van de 13-jarige Leni Allbright die met haar ouders verhuist naar Alaska. Haar vader is veranderd na zijn gevangenschap in de Vietnamoorlog, en het gezin hoopt dat de verhuizing een nieuwe start zal betekenen. In het begin lijkt de onafhankelijkheid van Alaska positief uit te pakken voor vader Ernt, maar de donkere winter brengt zijn nachtmerries met zich mee.

Ondanks de ruim 500 pagina's is het boek niet langdradig. Kristin Hannah weet op boeiende wijze het leven van Leni in Alaska te beschrijven, zonder saai te worden. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de lente en zomer, wanneer het gezin zich voorbereidt op de harde winter en de toenemende depressie van vader Ernt.

Het boek biedt niet alleen inzicht in de problematische thuissituatie van Leni, maar ook in haar leven als tiener.
Leni is een fervente lezer en verslindt boeken. De keuze van de boeken lijkt soms een extra betekenis te hebben, zoals Het kleine huis op de prairie. In het kleine dorpje waar Leni woont, zijn niet veel leeftijdsgenoten, maar ze vindt vriendschap bij Matthew, die haar kennis laat maken met het leven en de prachtige natuur van Alaska. Hun relatie brengt echter ook problemen met zich mee voor de Allbright-familie.

Aan het einde van de wereld beschrijft op een realistische manier de unieke natuur van Alaska en het harde leven van de bewoners. Ondanks de gevaren koesteren zij een diep respect voor hun omgeving. Het boek neemt je mee naar de basis en maakt het een aanrader. De werkzaamheden en ervaringen in de natuur worden zo meeslepend beschreven dat je jezelf daar waant en bijna zelf naar Alaska wilt reizen. Ik heb in ieder geval veel opgezocht over Alaska na het lezen van dit boek!

Aan het einde van de wereld is een prachtige roman waarin de grilligheid en schoonheid van de natuur in Alaska perfect samenkomen met het verhaal van de 13-jarige Leni. Met ruim 500 pagina's weet Kristin Hannah de lezer te raken met intense emoties en mee te nemen in het emotionele verhaal van een jong meisje met een buitengewoon leven.
Ik heb het boek bijna in een zucht uitgelezen. Eenmaal begonnen wil je niet meer stoppen!

Lees ook "De nachtegaal" Van Kristin Hannah, een aanrader!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.