Moederkruid van Carry Slee: Een ontroerend verhaal

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 18:11

In "Moederkruid" van Carry Slee worden we meegenomen in het leven van twee zusjes wiens wereld op zijn kop wordt gezet wanneer hun vader failliet gaat en ze gedwongen worden te verhuizen. De nieuwe buurt waarin ze terechtkomen, wordt door hun moeder beschouwd als beneden hun stand, waardoor de zusjes geen contact mogen hebben met anderen. Terwijl de relatie tussen hun ouders al gespannen is, verslechtert deze alleen maar verder. De voortdurende ruzies en het gebrek aan verbinding beginnen de meisjes langzaam maar zeker te overweldigen.

In "Moederkruid" beschrijft Carry Slee op indringende wijze, zonder oordeel te vellen, de ervaringen van kinderen die opgroeien in een onveilige omgeving. Het verhaal begint met de achtergrond van de ouders, hoe ze bij elkaar zijn gekomen in de kleermakerij waar de moeder van de meisjes werkte. Het huwelijk lijkt een verplichting te zijn en de vader behandelt één van de meisjes als een jongen.

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van één van de zusjes. Ze beschrijft hoe haar vader haar regelmatig "jongen" noemt en geheime momenten heeft met haar zusje Elsje, die haar stil en verward achterlaat. De vader noemt dit "knuffelen" met Elsje. Ondertussen worstelt de moeder met haar eigen problemen, zoals de overgevoeligheid voor geluiden en andere prikkels die haar uitputten. Ruzies tussen de ouders zijn aan de orde van de dag, en op een gegeven moment betrapt de moeder de vader met een van zijn werknemers.

Ondanks de moeilijkheden proberen de meisjes vriendschappen te sluiten in de buurt, terwijl ze niet naar de lokale school gaan en beperkt zijn in hun sociale contacten. Ze doen boodschappen bij de plaatselijke winkels en krijgen af en toe bezoek van hun oma, die de enige constante aanwezigheid in hun leven is. Maar dan gebeurt er iets met de moeder dat alles verandert.

"Moederkruid" is een aangrijpend verhaal dat de lezers confronteert met thema's als onveiligheid, familiedynamiek en verandering. Carry Slee neemt ons mee in de innerlijke wereld van het kind, waarin de complexiteit van de gezinsrelaties en de impact van onveiligheid voelbaar zijn. Het boek benadrukt de veerkracht van kinderen en de zoektocht naar stabiliteit en geborgenheid, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

"Moederkruid" is een prachtig boek dat ik meerdere keren heb gelezen. Het raakt me diep en heeft een speciale plek in mijn hart. Als je het hebt gelezen, raad ik je ook aan om het vervolgdeel "Dochter van Eva" te ontdekken. "Dochter van Eva" maakte eveneens indruk op mij. Je kunt deze 2 boeken ook in 1 editie krijgen.
Dan is er nog het boek "de toegift" van Carry Slee, eveneens een aanrader en tevens een vervolg op "Moederkruid en "Dochter van Eva" alleen is het hoofdpersonage inmiddels volwassen.
Het zijn boeken die je niet snel zult vergeten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.